“Als je slagen wilt maken,
moet je elkaar regelmatig zien”

Dennis Wijnands 21-2-2018

Emmen is ver weg. Een veelgehoord (voor)oordeel van Nederlanders die in het westen wonen of woonachtig zijn ‘onder de rivieren’. Maar wat is ver weg, wanneer je het afzet tegen de voor- en nadelen van productie in het buitenland? Een afstand is pas echt voelbaar wanneer je elkaar niet begrijpt en de verschillen te groot worden, dan spreken we vaak over een kloof. Wanneer je elkaars cultuur, taal, normen en gebruiken goed kent wordt afstand iets relatiefs en praten we over kilometers. Dan komen we erachter dat Emmen helemaal niet zo ver weg is. Volgens Niek de Jong CEO van Sustainder is het stigma ‘ver weg’ vooral iets psychologisch. Wij vroegen hem: hoe ver weg is Emmen?

Vandaag

“Vandaag is een slechte dag om mij te vragen of Emmen ver weg is, grapt Niek de Jong CEO van Sustainder. Ik ben rond 6.00 vanochtend uit Voorschoten vertrokken en kom rond 9.15 in de Zuidoost-Drentse stad. Oorzaak was een ongeluk op de A28 bij Zwolle waardoor ik in de file terecht kwam. Vanochtend leek Emmen daardoor even heel ver weg. Gelukkig kan ik dit goed relativeren. Zeker gezien files in dit deel van Nederland zeldzaam zijn. Nog geen week geleden was ik een midweek in Shanghai. En dat is pas echt ver! Niet zozeer vanwege praktische ongemakken. De twaalf uur lange zit schrikt me niet af en qua reis- en hotel- prijzen is China bijvoorbeeld heel goed te doen. Maar het cultuurverschil en vooral het tijdsverschil is wat de reis belastend maakt. Door meerdere tijdzones vliegen is funest voor je ritme. Gelukkig produceert Sustainder in Emmen!

Dichtbij huis produceren

Dankzij Technologies Added, kan Sustainder dichtbij huis produceren en in eigen beheer. Bovendien zijn de omstandigheden – maar ook de kwaliteit van de diensten en producten- in Nederland uitstekend. Deze goede basis heeft een positieve invloed op onze productie en op de waardering van anderen op ons merk. Het label ‘Made in Holland’ verhoogd de waarde wereldwijd. De productie in Emmen maakt ons flexibel en biedt ons top-kwaliteit omstandigheden, tegen een concurrerende prijs. Van alle voordelen zijn slagkracht en een sterke productiepartner (waarmee je wél kan praten) twee belangrijke. Zeker als je het vergelijkt met een productielocatie in het buitenland.

Elkaar zien

Als je slagen wilt maken, moet je elkaar regelmatig zien. Zo eenvoudig is het. En die tijd dat je er bent wil je effectief besteden.  Ik spreek straks met mijn collega’s in Emmen, zie de productielijn met eigen ogen en laat de rest van de wereld wel aansluiten via een conference call. En niet minder belangrijk, binnen een kleine twee uur reizen ben ik waar ik wil zijn. Ik kon gisteravond nog tot laat mijn vrouw gezelschap houden, heb geslapen in mijn eigen bed en ben -normaal gesproken- zonder verkeershinder binnen anderhalf uur op de plaats van bestemming. Bovendien ben ik gecharmeerd van de cultuur hier, voor zover je als Hollander van cultuurverschil kunt spreken.