Embedded Fitness wil mensen laten bewegen
en bindt hiervoor zich met de juiste partners

Dennis Wijnands 22-2-2018

“De eerste stap is om binnen een range van vergelijkbare producten te komen, de tweede stap is een wereldwijde afzet.” Dat is wat Carla Scholten van Embedded Fitness in gedachten heeft voor de SmartBasket, een interactieve basketbalring die de basketbalsport en het spel nog meer verrijkt. Een visie die er vooral op gericht is om in Nederland maar ook buiten de landsgrenzen zoveel mogelijk zittende mensen weer te laten bewegen. De strategie van Embedded Fitness is om de juiste partners aan zich te binden. Belangrijk onderdeel binnen dit actieplan is Technologies Added.

Nieuwe bewegingsconcepten

Carla ontwikkelt samen met een groep enthousiastelingen, die geloven in de nieuwe toepassingen van interactieve beweging en multimedia, zogeheten bewegingsconcepten. Interactieve beweeggames die de drempel om te gaan sporten verlagen. Zo zorgt de SmartBasket ervoor dat het spel Basketbal meer variatie krijgt. Door middel van sensoren wordt het inwerpen van een basketbal gedetecteerd. Daarop geeft de ring via een LEDstrip feedback aan de sporter. Door deze interactie kunnen verschillende aspecten van het basketballen gefaciliteerd en verbeterd worden. Trainen van shots kun je meten binnen een opdracht en nieuwe trainingsprogramma’s en nieuwe elementen voor het basketbal worden geïntroduceerd.

Van Nederland het meest innovatieve sportland van de wereld maken

Embedded Fitness maakt zich samen met een grote groep gepassioneerde volgelingen sterk om de missie van Carla te verwezenlijken: ‘Van Nederland het meest innovatieve sportland van de wereld maken. En het bewegingsonderwijs op de politieke agenda krijgen.’ Die steun en enthousiasme was er niet altijd. “Tien jaar terug werd gamen nog afkeurend bekeken. Ik wilde toen al graag een centrum beginnen om games en bewegen samen te brengen. In die tijd bestond de Wii ook nog niet, dat heeft ook veel veranderd voor de markt.”

Groeien door te verbinden

Carla zette door en zocht de groei in het binden van partners. Voor Embedded Fitness is ‘sharing’ en samenwerken key voor de ontwikkeling van haar bedrijf. Embedded Fitness heeft naast particulieren ook bedrijven, gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen als klant en staat dus midden in de samenleving. “Hierdoor leren wij goed wat een organisatie en doelgroep vraagt. Om hét kenniscentrum en living lab te zijn op het gebied van interactieve beweging werken we het liefst samen met toonaangevende partners en kennisinstellingen. Sports and Technology is een van de partners die een grote rol heeft gespeeld. Ook door de samenwerking met gymtoestellenfabrikant Janssen-Fritsen, ziektekostenverzekeraar Achmea en diverse scholen kon Scholten al verschillende beweeggames ontwikkelen.”

“Technologies Added mag doen waar wij niet zo goed in zijn”
Carla Scholten, Embedded Fitness

Netwerk

Waar Embedded Fitness minder goed in is, wordt hulp ingeschakeld. Zo helpt Technologies Added bij de industrialisatie van de SmartBasket. Samen werd een werkend prototype ontwikkeld die klaar is voor de markt, maar nu nog de stap naar productie moet maken. Hierbij is flexibiliteit en op- en afschalen een van de voorwaarden. Embedded Fitness kwam via Chezz Partners uiteindelijk uit bij Technologies Added en kwam via de Smart Factory weer in contact met nieuwe partners als de NOM (investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland). Zo ontstond een winnend netwerk. “Doorslaggevend in de keuze voor Technologies Added, was de ervaring en de contacten die Technologies Added heeft binnen het Health Domein.”

Smart Basket productie

Op dit moment worden in de Shared Smart Factory in Emmen de PCB’s van de Smart Basket geproduceerd. En wordt de Smart Basket geassembleerd. Samen (met anderen) wordt nu gekeken naar een productielijn die voldoet aan de marktwensen. “Zo hebben we naast de steun van voorgenoemde relaties een heel netwerk van andere bedrijven en partners, waardoor we blijven leren. Onderdeel zijn van een Shared Smart Factory zorgt ervoor dat dit netwerk wordt uitgebreid en dat we nog slimmer kunnen werken.”