Hydraloop
Slim water recyclen

Sabine van Hydraloop 20-2-2018

Hydraloop is een innovatief systeem dat badkamer- en wasmachinewater opvangt, reinigt en desinfecteert, zoals geen ander systeem dat doet. Hydraloop water is schoon, helder en veilig en voldoet aan de water kwaliteitsnormen van internationale standaarden zoals de BS8525 en NSF-350. Hydraloop water kan worden hergebruikt voor toiletspoeling, de wasmachine, irrigatie van de tuin en eventueel om het zwembad bij te vullen.

  • Innovation Award

Dringende behoefte

Door de opwarming van de aarde en de snel groeiende bevolking heeft onze aarde elke dag steeds meer water nodig. Er is echter niet genoeg water op de wereld voor iedereen als we water blijven verspillen. Dus zullen we de manier waarop we water gebruiken moeten veranderen en meer circulair moeten gaan gebruiken.

Ontwikkeling

Al in het jaar 2000 was Arthur Valkieser bezig met waterbesparing en heeft hij tijdens een verbouwing zijn huis al geprepareerd voor een grijswaterrecyclingsysteem. Samen met een aantal anderen investeerde hij een aantal jaren in een startup die een systeem aan het ontwikkelen was, maar na een tijd bleek de markt nog niet klaar voor dit product. Na de crisis van 2009 werden de activiteiten in 2011 gestaakt en in 2016 nam Arthur de activa en patenten van het bedrijf over en ging alleen verder want het moest toch mogelijk zijn om een compact in-huis waterrecyclingssysteem te creëren dat het waterverbruik substantieel zou verminderen, maar niet ten koste zou gaan aan leefcomfort, dat betaalbaar en gemakkelijk in gebruik zou zijn, weinig onderhoud zou nodig hebben en er ook nog goed uit zou zien. Niet alleen maar een technische oplossing maar een consumenten product. Na jarenlang testen, ontwerpen en bouwen werd afgelopen november het  resultaat – de Hydraloop – op de Aquatech Amsterdam beurs gelanceerd.

Productie bij Technologies Added

Sind november is er vanuit de hele wereld enorm veel interesse en vraag, ook vanuit Zuid Afrika waar het water letterlijk bijna ‘op’ is. De eerste Hydraloop’s waren snel uitverkocht en de vraag naar Hydraloop was zo groot dat de productie opgeschaald moest worden. Op zoek naar een goede plek voor de productie werden we gewezen richting Technologies Added in Emmen… wat nu blijkt een perfect match voor exact hetgeen we nodig hebben; de gehele productie en assemblage wordt ondergebracht bij een high tech productiebedrijf. Technologies Added biedt ons een uitstekende mogelijkheid de productie mee te laten groeien met de verkopen.

Waarom een Hydraloop?

Ten eerste om bewust met het milieu om te gaan; omdat het goed voelt om minder water te verspillen. Ten tweede in landen waar water duur is geld uit te sparen. Je verbruikt minder water en hebt minder water uitstoot naar het riool. De terugverdientijd verschilt per land; als voorbeeld is dit 4 jaar in Denemarken, en 6 jaar in Duitsland. En ten derde is een Hydraloop zeer interessant daar waar water schaars is: omdat je met een gelimiteerd wateraanbod toch je normale leefcomfort en hygiëne op peil kunt houden. Een voorbeeld is Zuid Afrika, waar op dit moment mensen nog maar 50 liter/persoon/dag mogen gebruiken en staan te douchen in een teiltje, zodat ze dit water daarna kunnen hergebruiken om het toilet mee te spoelen (het gemiddelde water gebruik in Europa is 120 liter/persoon/dag).

Het is onze visie dat er over 20 jaar wereldwijd geen huis gebouwd wordt zonder geïntegreerde water recycling
Arthur Valkieser, Hydraloop

Opbouwen dealer netwerk

Hydraloop is op dit moment druk bezig een wereldwijd dealer/installer netwerk op te bouwen. De focus in 2018 is Europa, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid Afrika. Op dit moment heeft Hydraloop al dealer/installers in Polen, Verenigd Koninkrijk, Malta en Zuid Afrika en is in de afrondende fase met dealer/installers in het Midden Oosten en Italie.

Prijzen

In november was Hydraloop genomineerd voor de Aquatech Innovation Award, in januari heeft de Hydraloop de Innovation Award op de International Water Summit in Abu Dhabi gewonnen en is op dit moment verkozen als finalist bij de Global Food Innovation Summit ‘Seeds&Chips’, met de ‘WaterFirst!’ competitie met volgens de jury “een van de meest innovatieve benaderingen voor waterbesparing en waterbeheer ter wereld”. De Summit is van 7-10 mei 2018 in Milaan en Hydraloop zal als finalist de Hydraloop presenteren op de beurs.