Dat kan alleen bij Technologies Added!

Bij een gewone toeleverancier moet je eerst een afspraak maken en drie sluizen door voordat je bij je eigen product kan. Bij Technologies Added heb je gewoon de sleutel. Technologies Added heeft met haar ‘shared smart factory’ een unieke formule voor de maakindustrie geïntroduceerd. Dat kunnen we het beste laten zien aan de hand van een concreet voorbeeld.

We zoomen in op de Hydraloop van het ondernemersechtpaar Arthur Valkieser en Sabine Stuiver. De Hydraloop is een uniek systeem om binnenshuis (‘maatje koelkast’) water te zuiveren, zodat het kan worden hergebruikt. Met de Hydraloop bespaart een huishouden per jaar ongeveer 45% water en 600kWh elektriciteit. Goed voor de duurzame wereld, handig voor landen waar water duur is en onmisbaar voor landen waar water schaars is. De Hydraloop vult een gat in de markt. Eind 2017 was het product ver genoeg ontwikkeld om de productie op te starten. De eerste exemplaren sleutelde men zelf in elkaar in de figuurlijke garage van de familie Valkieser/Stuiver in de Flevopolder, maar al snel werd de vraag actueel hoe verder; in een eigen fabriekje of op een productielocatie buitenshuis?

De beste antwoorden komen snel, en op het juiste moment. Hydraloop is lid van de Wateralliantie, een actieve club van watertech-bedrijven dat zetelt in Leeuwarden. Alex Berhitu van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) heeft als business development manager van de Wateralliantie veel contacten met Arthur en Sabine en nam ze mee voor een bezoek aan Technologies Added in Emmen. Het eerste gesprek was in de week voor kerst 2017. Indertijd was de hal van Technologies Added nog bijna leeg, maar Arthur doorzag onmiddellijk de potentie van het concept om als startende bedrijven te produceren in een gemeenschappelijke fabriek én de mogelijkheden van het systeem van de Cubicels om snel een assemblagelijn in elkaar te zetten. Het klikte direct, ook tussen de ondernemers en de mannen achter Chezz, dus de deal was in no-time beklonken. Zo moeilijk was dat ook niet, want de afspraak was simpel: We gaan gewoon beginnen. Koud vier weken na de eerste kennismaking begon Dave Veenendaal, de design-engineer van Hydraloop, samen met een aantal handige jongens van Technologies Added in de hoek van het bedrijf aan de eerste serie van 5 Hydraloops.

 

Inmiddels zijn we een jaar verder. Arthur en Sabine reisden de wereld over om hun product aan de man te brengen en sleepten tussendoor de ene prijs na de andere prijs in de wacht, waaronder de prestigieuze WIS-award. De bescheiden hoek heeft inmiddels plaats gemaakt voor een compleet professioneel assemblageproces midden in de fabriekshal van Technologisch Added, dat er klaar voor is om de komende jaren grote aantallen Hydraloops te gaan produceren, in alle gewenste varianten. Voor Technologies Added was dit een mooie case om te testen of het Cubicel-concept (ontwikkeld op de armaturen assemblage van Sustainder) ook voor de Hydraloop kon worden ingezet. Test geslaagd. De Cubicel blijkt een perfecte basis te zijn om in korte tijd een betrouwbaar assemblageproces op te bouwen. Lekker schaalbaar! En wat gebeurt er nou als de markt van de Hydraloops vooral in Zuid-Afrika blijkt te zitten? Dan verhuizen we – voor en met Hydraloop – het assemblageproces gewoon daar naartoe. Je kunt maar beter op de toekomst zijn voorbereid.