Engie implementeert bij Technologies Added supersnel te programmeren robots

Rik Koops 18 januari 2018

Technologies Added en ENGIE hebben de afgelopen maanden onderzocht hoe een industriële robot, de ‘Robot–in–a-day’, ingezet kan worden in flexibele productielijnen. In de slimme fabriek, Smart Factory, van Technologies Added in Emmen kunnen verschillende maakindustrieën hun productie draaien. Het gebruik van data en intelligente robotica in de industrie is een belangrijke stap op weg naar realisering van “Smart Industry”.

Technologies Added als voorbeeld

Technologies Added is daarbij misschien wel het voorbeeld van de industrie van morgen. Steeds meer gepersonaliseerde producten vragen om een steeds flexibeler productie. Struikelblok voor producenten is daarin de lange tijd die het vergt om te switchen en intensieve (her-)programmeringstijden van Robots. Engie ontwikkelt een platform waarop deze stap naar een “plug and play” wordt.

Flexibele productie

De fabriek wordt optimaal ingericht door de inzet van flexibel en snel programmeerbare robots waardoor downtime zoveel mogelijk voorkomen wordt. Verschillende bedrijven kunnen productiecapaciteit inhuren. Hierdoor hebben ze geen eigen fabriek nodig of kunnen ze in piektijden extra productiecapaciteit inhuren.

Geert Lucas van Technologies Added: “Voor Technologies Added is de inzet van slimme robotica oplossingen een onmisbaar onderdeel om concurrerend in Nederland te produceren. Gekoppeld met onze geavanceerde productielijnen, zijn we in staat om de kwaliteit te verhogen, flexibiliteit te garanderen en significant efficiënter te produceren.

Wat hier wordt aangeboden is een flexibele productiefaciliteit met robots die eenvoudig kunnen switchen tussen taken.
Sietse Wijnstra, directeur ENGIE Industrial Services Noord

Werkgelegenheid behouden

De slimme fabriek speelt in op twee ontwikkelingen in de markt. De beweging van massaproductie naar gepersonaliseerde of seizoensproductie (bijvoorbeeld productie van schaatsen) met als gevolg steeds kleinere productieseries. Daarnaast is er voor kleine en middelgrote partijen vaak een te hoge drempel om zelf te investeren in robotica voor hun productieproces. Dit kan ertoe leiden dat processen uit Nederland verdwijnen. Door flexibiliteit van de productierobot centraal te stellen, kan er snel geschakeld worden tussen productieprocessen, waardoor die processen én de werkgelegenheid voor Nederland behouden blijven.

Revolutionair

Kernwoorden voor een goede concurrentiepositie zijn snel, goedkoop en flexibel. De door ENGIE ontwikkelde technologie zorgt ervoor dat de ombouwtijd van productielijnen, die nu veel tijd en geld kost, afneemt met een factor oplopend tot driehonderd. Er wordt al heel lang gepraat over Smart Industry als stuwende kracht achter het behoud en misschien wel de terugkeer van maakindustrie. Een industriële robot ‘in-a- day’ kunnen leveren, wordt door kenners gezien als een revolutionaire stap vooruit.